torstai 21. kesäkuuta 2012

Vuorilaudat sahattu oikein?




































Pian on ajankohtaista naulata vuorilaudat paikoilleen konttorin seinän korjauksen jäljiltä. Tutkimme vanhojen vuorilautojen asennussuuntia purkutyötä tehdessämme ja löysimme aiemmin tehtyjen korjauksien jäljiltä väärään suuntaan höylättyjä lautoja (yllä olevassa kuvassa oikeinpäin, alla väärinpäin) - syy ei siis ollut naulaajassa vaan sahurissa. Vuorilaudat pitäisi höylätä siten, että sydänpuoli tulee ulospäin. Muussa tapauksessa lautojen reunat alkavat kupruilla irti ponttiurista ja vesi pääse pinnan alle lahottamaan hirsirunkoa.



Oma haasteemme vuorilautojen suhteen ovat niiden vaihtelevat koot. Talostamme löytyy useita eri levyisiä lautoja ja korjausta tehdessä joutuu yleensä teettämään lautoja varta vasten, jotta ne maastoutuisivat hyvin vanhojen rinnalle. Isot sahat tekevät yleensä vain vakiokokoja, joten räätälöityjä tilauksia varten pitää löytää erikoishöyläämöjä, jotka suostuvat tekemään pieniäkin määriä. Olemme löytäneet yhden, jota testaamme heinäkuussa. Kerron sitten, miten kävi.




















Aurinkoista, rentouttavaa juhannusta!



9 kommenttia:

  1. Mekin jouduimme teettämään ulkovuoripanelia mittojen mukaan. Onnistui hyvin, mutta aika arvokasta se oli! Nykyään sahataan ihan miten sattuu, mutta onneksi saha humioi toiveemme ja uudet panelit on oikein tehty.

    VastaaPoista
  2. Oikein hyvää juhannusta ja toivottavasti ehditte myös välillä rentoutua ja nauttia työn jäljistä!

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoisia tietoja vuorilaudan höyläyksestä ja asentamisesta.
    Eräässä laulussa sanotaan:"Sydänpuoli ulospäin..." Se on siis niin.
    Hyvää kesän jatkoa rakentajille!

    VastaaPoista
  4. Hyvää juhannuksen jälkeistä aikaa entisöinnin parissa!
    Mielenkiintoinen tuo laudan huolellisen asentamisen merkitys. Eräässä laulussa sanotaan:"Sydänpuoli säätä päin..." Se siis on niin.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen ja järkeenkäypä teoria tosiaan! Tämä pitää ehdottomasti muistaa, kun tulee eteen :)Ja pieniä sahoja kannattaa muutenkin kannattaa. Meidän pitääkin tilata pieneltä sahalta naapurikunnasta listoja. Heillä on sellainen vanha malli, jota täällä on aikojen kuluessa hyväksi ja kauniiksi havaittu.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista ja tervetuloa Petriina uudeksi lukijaksi Vihreään kamariin! En ole tuota vuorilauta-asiaa itsekään tullut ennen tätä projektiamme ajatelleeksi. Mutta tuota talon seinää tarkastellessa vaikutuksen näkee kyllä selvästi. Aina oppii uutta!

    VastaaPoista
  7. Lisään tähän vielä sen tiedon, että vuorilaudat tilasimme Jase-Puu Oy:stä ja homma toimi erinomaisesti. Tässä linkki firmaan: www.jase-puu.fi

    VastaaPoista
  8. En nyt oikein tiedä tuota. Ensimmäisessä kuvassa sydänpuoli on ulospäin ja jälkimmäisessä kuvassa taasen sisäänpäin. Kun meet lautatarhaan niin huomaat kupruilevia puita katsellesasi, että puuaines ei oikein ole kouluja käynnyt ja kupruilevat miten vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kuvien osalta ylemmässä on sydänpuoli ulospäin ja alemmassa kuvassa sydän sisäänpäin. Alemmassa kuvassa vuorilauta on pullahtanut ponteistaan ulos, ylemmässä ei. Ohjeistus sydänpuolen laittamisesta säätä vasten on hyvin vanha ja perustuu muutaman sadan vuoden kokemukseen puun käyttätymisestä kuivuessaan. Toki kun luonnonmateriaalista on kyse, löytyy myös poikkeuksia, jos jokin tekijä (esim. kasvuvirhe) aiheuttaa suuremman väännön vastakkaiseen suuntaan. Nämä ovat ainakin oman kokemukseni mukaan kuitenkin harvinaisempia tapauksia, ja tuo vanha pääsääntö pätee edelleen.
      Ville

      Poista