perjantai 23. elokuuta 2013

Tapista asiaa


Tapit ovat tärkeä osa hirsirakennuksia ja ajattelinkin omistaa niille yhden blogikirjoituksen. Tapit kannattaa tehdä samasta puusta, jota hirretkin ovat. Me teimme tappeja korvaushirsistä sahatuista ylimääräisistä paloista, joita syntyi runsaasti, kun hirsiä lyhenneltiin oikeisiin mittoihin.

Tappien veistäminen kävi kätevimmin vesurilla ja viimeistely puukolla. Molempien työkalujen täytyy olla teräviä, jotta työ sujuu joutuisasti - vanha hirsi on yleensä sen verran kovaa puuta. Tallin nurkkaan kului yhteensä 38 tappia, joista suurimman osan veisti appeni, joka oli mukana talkoissa. Teimme tapit pyöreään muotoon.



Ylimpien hirsien tapit porattiin alhaalta päin. Reikä porattiin kokonaan läpi ensimmäisestä hirrestä ja puoliväliin seuraavaa. Poran täytyy olla järeää kaliiberia ja poran terä täytyy aina välillä vetää pois, jotta puru tulee ulos. Alussa meillä oli vaikeuksia saada syviä reikiä kun terä alkoi vain velloa purussa menemättä eteenpäin. Sitten tajusimme aina vähän väliä puhdistaa reikää ja näin poraus onnistui.




Kun hirsikerroissa päästään riittävän alas, ei enää voi porata alhaalta ylöspäin, koska poralle ei ole hirsien alla tilaa. Porasimme vielä yhden hirsikerran alhaalta käsin siten, että teimme hirteen ensin reiän ennen seinään asentamista. Kun hirsi oli seinässä paikoillaan, poran terä laitettiin ensin irtonaisena reikään ja terään kiinnitettiin porakone. Näin se mahtui vielä hirren alapuolelle. Sitten porattiin reikä valmiiksi toiseen hirteen saakka.

Lopulta reiät porattiin alimpiin hirsiin rakennuksen sisäpuolelta vinosti ylhäältä alaspäin. Aloituspaikan yläpuolisen hirren reunaan taltattiin ensin pieni kolo, jotta poran sai riittävän pystysuoraan asentoon.



Tappien lyöminen ylhäältä alaspäin oli tietysti helpompaa kuin alhaalta ylöspäin, joka vaati voimia. Tappi saa olla napakka suhteessa reikään, mutta ei toisaalta liian tiukkakaan.




Lopuksi tapit sitten sahattiin juurestaan hirren pinnan tasoon. Tapin paikan ja suunnan yhtenä logiikkana on, että vettä pääsisi mahdollisimman vähän tapinreikään. Tämän takia esimerkiksi ylhäältä alas lyötävät vinot tapit laitetaan rakennuksen sisäpuolelta, ei ulkopuolelta.



Kokeilimme myös hieman erikoista tappitekniikkaa lapaliitoksiin eli kohtiin, joissa kaksi samalla tasolla olevaan hirttä on liitetty toisiinsa. Tässä kohtaa tapit tulevat vaakatasoon ja kiinnittävät liitosten puoliskot toisiinsa. Tapin kärkeen sahattiin ensin puunsyiden vastaisesti pieni lovi ja sitten vuoltiin kiila lovea varten. Kun tällainen tappi lyödään reikään, kiila leventää tapin päätä ja se kiinnittyy lujemmin paikoilleen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti